Retour au blog

La purification de l’eau en pleine nature : les options

Dat de mens en de aarde voor meer dan 70% uit water bestaan, is algemeen bekend. Toch is het vinden van schoon drinkwater in de vrije natuur niet altijd eenvoudig. Gelukkig staat de mens bekend om zijn vindingrijkheid en heeft hij daar een oplossing voor bedacht. Vandaag wil ik jullie voorstellen aan verschillende draagbare waterzuiveringssystemen die je kunt meenemen in je rugzak!

Laten we beginnen bij het begin: waarom is het nodig om water te zuiveren, zelfs wanneer het afkomstig is van een zoetwaterstroom in de ongerepte, vrije natuur? Het antwoord is eenvoudig: bacteriën, virussen en parasieten. Eigenlijk alles wat vrijkwam toen Eva (of was het Adam?) in de appel beet. In de natuur leven namelijk veel dieren die gedurende de dag hun behoeften op willekeurige plekken doen. Het is dus niet moeilijk om te bedenken waar die bacteriën in het water vandaan komen.
Een handige vuistregel is daarom om water altijd zo hoog mogelijk op de berg te nemen, omdat de kans op besmetting daar kleiner is. Geef ook de voorkeur aan stromend water; stilstaand water kan al snel algen of andere micro-organismen met zich meebrengen.
Als je deze richtlijnen volgt, kan je redelijk zeker zijn van relatief schoon water. Toch blijft het belangrijk om, zelfs als je deze regels volgt, je water te zuiveren. Je weet nooit welke bacteriën zich kunnen verstoppen in dat heldere water.

“Oké Floor, ik ga mijn water zuiveren. Maar hoe doe je dat in hemelsnaam?” Geen zorgen, ik zal hieronder alle zuiveringsopties met je doornemen.

1.Waterfilters
Een van de meest populaire systemen voor het zuiveren van water onderweg is het gebruik van een waterfilter. Vanwege de populariteit zijn er talloze opties beschikbaar. Zo zijn er filters die op zwaartekracht werken, filters die met een pompje werken, of – de lichtste optie – filters die werken met een squeeze-systeem. Deze laatste optie is meteen ook de meest draagbare, wat het aantrekkelijk maakt voor wandelaars. Bovendien is het een snel en gemakkelijk proces, wat handig is wanneer je dagelijks lange afstanden aflegt.
Enkele nadelen: waterfilters kunnen bacteriën, parasieten en andere verontreinigingen uit het water filteren, maar geen virussen. Ze raken ook snel verstopt (ik spreek uit ervaring, heb al twee verstopte filters meegemaakt), dus regelmatig onderhoud is noodzakelijk.

Enkele interessante waterfilters vind je hier, hier en hier.

2. Tabletten
Een alternatieve methode om schoon water te verkrijgen, is het gebruik van chlorinetabletten. Deze tabletten doden virussen en bacteriën na ongeveer een half uur, en giardia na ongeveer twee uur. Je voegt ze eenvoudig toe aan je water, laat ze hun werk doen gedurende de aangegeven tijd, en voilà: je hebt schoon water. Deze methode vereist minder handelingen dan het gebruik van een waterfilter en ze doden bovendien meer schadelijke organismen in het water.
Enkele nadelen van chlorinetabletten zijn dat je na behandeling van het water met deze tabletten twee uur moet wachten voordat het veilig is om te consumeren. Bovendien kunnen ze iets zwaarder zijn voor je maag en gezondheid. Daarom worden ze niet aanbevolen als je een gevoelige maag hebt, een schildklieraandoening hebt of zwanger bent.

Zuiveringstabletten vind je hier.

3. UV-pen
Een nieuwere optie die steeds populairder wordt binnen de wandelcommunity, is het gebruik van een UV-pen. Deze pen doodt 99,99% van de bacteriën, virussen en protozoa door middel van UV-stralen. Je steekt de pen in je water, roert wat rond, wacht 90 seconden, en hebt schoon water. Dit proces is eenvoudig, snel en licht, wat het een aantrekkelijke optie maakt voor wandelaars en buitensporters.
Inderdaad, er zijn ook nadelen om rekening mee te houden. Ten eerste is het belangrijk om te onthouden dat deze pen een zuiveringsmiddel is en geen filter. Dat betekent dat het geen grote stukken zoals modder, takjes of steentjes uit het water verwijdert. Daarnaast werkt het op batterijen, en hoewel deze niet snel leeg raken, is het verstandig om een extra batterij mee te nemen voor het geval dat.

Een goede, betrouwbare UV-pen vind je hier.

4. Koken
Het koken van water is inderdaad de oudste en meest betrouwbare methode om water te zuiveren. Hoewel het misschien niet de meest populaire optie is vanwege de tijd en het gasverbruik, is het nog steeds een effectieve methode om te gebruiken in noodsituaties of wanneer je reguliere zuiveringsmethoden niet beschikbaar zijn. Zorg ervoor dat je het water lang genoeg kookt; na één minuut koken zijn de meeste bacteriën, virussen en parasieten gedood, waardoor het water veilig is om te drinken.

Ziezo, proper water tot uw service! Dikke zoen en veel filterplezier

Soyez davantage inspiré

L’auto-stop pour les débutants : 11 astuces

Mon menu de randonnée : ce que je mange en chemin

8 raisons pour lesquelles je marche seul