Terug naar blog

Een regenjas kiezen: hoe doe je dat?

Wanneer mensen me vragen stellen over wandelen, gaat het in 90% van de gevallen over uitrusting. Logisch – de juiste uitrusting voor de juiste omstandigheden kan je hele wandelervaring verbeteren. Aan de andere kant, op pad gaan met gear die niet is afgestemd op het weer of terrein, kan… bon, laten we zeggen dat het een serieuze domper kan zijn. Daarom start ik hier op ‘den blog’ een nieuwe serie: ‘Hoe kies je de juiste … voor jou.’ Eerst aan de beurt: regenjassen!

Toen ik jaren geleden op zoek ging naar mijn eerste outdoor regenjas, was ik overweldigd door de gigantische hoeveelheid opties. Wilde ik een hardshell of een softshell? Welke waterdichtheid moest ik kiezen? Zou ik extra betalen voor die duurdere jas met ventilatieritsen onder de oksels? De keuzes leken eindeloos, en eerlijk gezegd was ik heel dankbaar voor de behulpzame winkelmedewerkers – zonder hen had ik geen idee gehad waar te beginnen.

Dus, laat mij vandaag jouw persoonlijke shopping-assistent zijn! Ik zet de belangrijkste kenmerken van regenjassen voor je op een rijtje, zodat je de beste keuze kunt maken.

Hardshell vs. Softshell
De wereld van regenjassen kan je opsplitsen in twee categorieën: hardshells en softshells. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen en is beter geschikt voor verschillende soorten activiteiten. Ik ga kort wat dieper in op beide categorieën.
Hardshell jassen zijn doorgaans volledig water- en winddicht. Ze zijn ontworpen om zware weersomstandigheden te weerstaan en houden je droog, zelfs bij een flinke bui. Veel hardshells hebben membranen die zorgen dat je jas naast z’n waterdichtheid ook een groot ademend vermogen heeft. Het nadeel? De stof is vaak stijf, waardoor je bewegingsvrijheid beperkt is.
Softshell jassen daarentegen bieden veel meer vrijheid van beweging dankzij de flexibele, rekbare stof. Ze zorgen ook voor een uitstekend ademend vermogen, zodat zweet gemakkelijker kan verdampen. Maar: ze zijn water- en windafstotend, niet volledig water- en winddicht, en ze zijn vaak wat zwaarder dan hardshells.
Wanneer je de twee vergelijkt, kan je stellen dat een wandelaar die op pad gaat voor een meerdaagse tocht waarschijnlijk zal kiezen voor een hardshell (aangezien die ongetwijfeld te maken krijgen met een zware regenbui), terwijl een trailrunner die erop uit trekt voor een dagelijks rondje misschien de voorkeur geeft aan een softshell (omdat die waarschijnlijk meer bewegingsvrijheid nodig heeft, en de kans op extreem weer kleiner is).

TL;DR: Hardshell vs. Softshell in een notendop:

HardshellSoftshell
Waterdicht en winddichtWater- en windafstotend
Lager ademend vermogenHoog ademend vermogen
LichtgewichtVaak zwaarder
Minder bewegingsvrijheidMeer bewegingsvrijheid
Stug materiaalFlexibel materiaal

Waterdichtheid (Waterkolom)
Wanneer je door de specificaties van regenjassen bladert, kom je vaak een cijfer tegen dat de ‘waterkolom’ uitdrukt. Dit getal, uitgedrukt in millimeters, is op z’n minst gezegd vrij abstract. Wat betekent het eigenlijk?
De waterdichtheid wordt in een laboratorium bepaald door een cilinder op een stuk stof van 1 cm² te plaatsen en deze cilinder geleidelijk met water te vullen. Op het moment dat er één druppel water door de stof sijpelt, wordt de hoogte van het water in de cilinder gemeten – dat is de waarde van de waterkolom.

“Allemaal goed en wel, Floor, maar hoe kan ik deze cijfers interpreteren?” Geen paniek, een korte samenvatting vind je hier:
< 5.000 mm: Waterafstotend bij lichte regen of sneeuw (denk aan een korte wandeling met de hond in onvoorspelbaar weer).
5.000 mm – 10.000 mm: Waterdicht bij lichte regen of sneeuw (ideaal voor een snelle run in gemengde omstandigheden).
10.000 mm – 15.000 mm: Waterdicht bij gematigde regen of sneeuw (geschikt voor een dagwandeling met een kleine rugzak).
15.000 mm – 20.000 mm: Waterdicht bij zware regen en natte sneeuw, én bestand tegen de druk van een rugzak (geschikt voor meerdaagse wandelingen met een zware rugzak).
> 20.000 mm: Waterdicht bij extreme regen en natte sneeuw, én bestand tegen de zeer hoge druk van een rugzak (perfect voor thru-hikes of meerdaagse tochten met een zware rugzak).

Als je dus van plan bent om een langeafstandswandeling te maken met een rugzak, is het aan te raden een regenjas met een waterdichtheid van minimaal 20.000 mm te kiezen. Hou er echter rekening mee dat ademend vermogen ook essentieel is: een Gore-Tex-membraan is bijvoorbeeld ademender dan een jas met dezelfde waterdichtheid zonder een Gore-Tex-membraan. Maar daarover later meer…

Ademend vermogen
Ik heb kort ventilatie aangestipt toen ik Gore-Tex noemde, maar het is een cruciale factor bij het kiezen van een regenjas. Een jas kan ongelooflijk waterdicht zijn, maar als hij al je zweet binnenhoudt, wordt het behoorlijk ongemakkelijk. Een manier om de ademend vermogen te verbeteren, is door te kiezen voor een jas met een membraan (zoals Gore-Tex – daar kom ik later op terug). Een andere optie is om een jas met ventilatieritsen onder de oksels te kiezen.
Ventilatieritsen zijn precies wat ze lijken: ritsen onder je oksels die je kunt openen tijdens het wandelen. Hierdoor kan zweet rechtstreeks door de open ritsen ontsnappen, terwijl regen (bij lichte buien) niet naar binnen sijpelt, omdat de ritsen aan de onderkant van je armen zijn geplaatst.

Gore-Tex
Aha, tijd om de olifant in de kamer aan te pakken: het beroemde “Gore-Tex.” Deze term duikt links en rechts op in de wereld van outdooruitrusting, maar wat is het precies?
In het kort: Gore-Tex is een membraan vol microscopische gaatjes. Deze gaatjes zijn groot genoeg om waterdamp-moleculen (aka: zweet) te laten ontsnappen, maar te klein om waterdruppels (aka: regen) doorheen te laten komen. Dit maakt de jas zowel ademend als waterdicht.
Pas op: Gore-Tex is niet het meest milieuvriendelijke materiaal. Gelukkig zijn er tegenwoordig merken op de markt die op zoek gaan naar milieuvriendelijke opties die hetzelfde effect hebben. Twee vliegen in één klap! Een goed voorbeeld hiervan is VAUDE. Ik testte in de zomer van 2024 hun regenbroek met waterdicht/ademend membraan uit, en die werkte perfect.

Andere Kenmerken
De grootste kenmerken heb ik hierboven getackled. Er blijven echter nog een paar kenmerken over die je niet over het hoofd wil zien bij het kiezen van een regenjas:
Gewicht: Voor de ultralichte enthousiastelingen onder ons :).
Ontwerp van de kap: Past deze nog steeds over een dikke muts? Blijft hij goed zitten tijdens zware tegenwind?
Zakken: Indien je een zakken-liefhebber bent, zorg er dan voor dat de jas ze heeft!
Ontwerp: Voor de modebewuste wandelaars :).
Waterdichte ritsen: Een jas is pas volledig waterdicht als de ritsen aan de binnenkant zijn dichtgeplakt. Een flap aan de buitenkant helpt, maar is niet de meest waterdichte oplossing.

Ziezo! Hopelijk heb je nu een beter idee van waar je op moet letten bij het kiezen van een goede regenjas. Vergeet niet: er bestaat niet zoiets als dé perfecte regenjas—er is alleen de perfecte regenjas voor jóu. Denk na over jouw specifieke plannen en de behoeften die daarmee gepaard gaan. Alleen dan vind je het stuk uitrusting dat echt bij je past op het pad!

Heeeel veel gearplezier gewenst!

Laat je verder inspireren

Wat maakt de CWT zo moeilijk?

5 Veiligheidstips voor Solo Hikers

Liften voor dummies: 11 tips