Terug naar blog

Liften voor dummies: 11 tips

Het is een beetje een cliché beeld: een verwilderde backpacker staat aan de kant van de weg – rugzak naast zich neergeplofd, duim in de lucht. Als kind spotte ik hen soms vanaf de achterbank van de auto, hoewel ze in België vrij zeldzaam zijn vanwege ons beperkte aanbod aan packpackmogelijkheden. Tot dan toe een zeer-ver-van-mijn-bed-show.
Later hoorde ik low-budget reisverhalen van vrienden die jarenlang de wereld rondtrokken, liftend van de ene prachtige plek naar de andere. Gratis en voor niets! Het klonk allemaal zò vanzelfsprekend, dat ik me nooit realiseerde dat liften ook wat regels met zich meebrengt. Want: hoe vergroot je eigenlijk je kansen op een lift? En misschien nog belangrijker: hoe doe je dat op de veiligste manier mogelijk?
Vandaag presenteer ik: liften voor dummies. Beschouw je jezelf als dummie? Dat zal snel veranderen!

Ahum, deel 1: Hoe vergroot je je kansen op een lift?
Ah, het moment waarop je na urenlang duimpje-uitsteken eindelijk een auto ziet stoppen… om vervolgens te ontdekken dat die niet jouw kant op gaat. Of je hebt netjes een bordje met je bestemming in koeienletters gemaakt, maar geen enkele auto lijkt te stoppen. Waren er maar wat tips die je kan toepassen om je kansen op een goede lift te vergroten. Goed nieuws: die zijn er!

1.Kies een goede locatie uit
Alles begint bij de locatie waar je jezelf positioneert. Idealiter sta je op een plek waar de juiste auto’s passeren, en waar die auto’s makkelijk kunnen stoppen. Vermijd dus snelwegen (duh), eenrichtingsstraten met slechts één rijstrook, of straten die naar alle richtingen gaan. Kies in plaats daarvan een plek waar ruimte is voor een extra stilstaande auto, op een weg die specifiek in de richting van jouw bestemming gaat. Een ruim plekje net voor de oprit van de juiste autosnelweg is dus ideaal!

2. Maak een liftbordje
Enkel je duim uitsteken als teken dat je aan het liften bent, overtuigt chauffeurs niet altijd om te stoppen.En als er dan toch iemand stopt, bestaat de kans dat die niet dezelfde richting op gaat als jij. Om dat te voorkomen, knutsel je best een liftbordje in elkaar. Gewoon een stuk karton waarop je duidelijk de naam van jouw bestemming schrijft in grote letters. Dat maakt het duidelijk voor de chauffeur, en voorkomt misverstanden!

3. Wees verzorgd en lach (als je kan)
Chauffeurs geven logischerwijs de voorkeur aan lifters die er niet uitzien als ongemakkelijk gezelschap in de auto. Zorg dus dat je er goed verzorgd uitziet. Trek propere kleren aan, doe even een kattenwasje, en leg je haar in een presentabele coupe. Probeer bovendien een open uitstraling te hebben wanneer je lift. Laat die prachtige glimlach dus maar zien, die komt hier goed van pas!

4. Maak oogcontact met de bestuurder
Wanneer een auto passeert, probeer dan duidelijk oogcontact te maken met de bestuurder. Op die manier voelt die zich persoonlijk aangesproken en is de kans groter dat die besluit om te stoppen en je mee te nemen.

Ahum ahum, tijd voor deel 2! Hoe vergroot je je veiligheid tijdens het liften?
Een lift aan de haak slaan is één ding, maar je wilt ook op je eigen veiligheid letten wanneer je bij een wildvreemde in de auto stapt. Gelukkig bestaan er kleine trucjes die je veiligheid verhogen. Ik som ze hier op!

1.Weet in welk land je je bevindt
Natuurlijk, je weet je waar je bent. Maar weet je ook hoe de cultuur in dit land over het algemeen staat tegenover solo reizigers? Of tegenover vrouwen (indien je een vrouw bent)? Is dit een cultuur waar vaak gelift wordt, en zijn vrouwen hier over het algemeen veilig, of eerder niet? Lees je op voorhand in over de omgeving waarin je je bevindt, en maak op basis hiervan de keuze of het verantwoord is om alleen te liften.

2. Vertrouw je instinct
Stopt er een auto en heb je geen goed gevoel bij de persoon die die bestuurt? Bedank die persoon dan vriendelijk voor het aanbod, en zeg dat je de rit toch niet gaat aannemen. Indien je moeite hebt met nee zeggen, hou dan in je achterhoofd dat de ongemakkelijkheid van hier even ‘nee’ zeggen stukken kleiner is dan die die je eventueel in de auto zal voelen.

3. Vraag eerst waar de chauffeur heen gaat
Tegenstrijdig met de ‘maak-een-liftbordje’-tip, dus deze veiligheidsregel werkt alleen als je al duimend lift: voordat je je eigen bestemming deelt, is het slim om eerst aan de chauffeur te vragen waar die naartoe gaat. Zo voorkom je dat de chauffeur probeert hun plannen te veranderen zodat je toch instapt. Klein trucje om hen de waarheid te laten spreken!

4. Neem een foto van de nummerplaat
Voordat je instapt, is het een goed idee om een foto te maken van de nummerplaat en die naar een vertrouwenspersoon te sturen. Laat de bestuurder van de auto weten dat je dit doet. Dit heeft twee voordelen: ten eerste weet iemand anders waar je bent en met wie je meerijdt, en ten tweede kun je meteen zien hoe de bestuurder hierop reageert. Reageert die begripvol en vol vertrouwen, of juist argwanend? Als de bestuurder argwanend reageert, is het verstandig om extra voorzichtig te zijn (of misschien zelfs helemaal niet mee te rijden).

5. Leg je rugzak niet in de koffer
Zorg ervoor dat je je spullen zo dicht mogelijk bij je houdt en stop je rugzak niet weg in de koffer. Idealiter zet je hem in de ruimte bij je voeten. Als dat niet mogelijk is, kun je hem op de achterbank leggen. Belangrijke spullen zoals je portefeuille, telefoon en belangrijke documenten bewaar je ten allen tijde bij je.

6. Ken de weg die je zal afleggen
…en volg die sporadisch op je gps terwijl je aan het rijden bent. De kans is klein, maar als de bestuurder onverwacht een omweg maakt, kun je die erop wijzen en indien nodig actie ondernemen.

7. Zoek een liftbuddy
De grootste tip: zoek iemand die dezelfde richting uit gaat als jij en lift samen. Samen sta je sterker en loop je minder risico om voor de gek gehouden te worden. Da’s pas veilig!

Ziezo, nu ben je helemaal klaar om de weg op te gaan voor een liftavontuur. Hou het veilig, en bovenal: geniet van je reis!

Dikke zoen en veel wandelplezier

Laat je verder inspireren

Mijn wandelmenu: wat ik eet onderweg

8 redenen waarom ik alleen wandel

Water zuiveren in de natuur: de opties