Ik neem aanstoot
aan uitstoot

Wat een topplaneet is dit toch, hé? Wie mijn werk al wat langer volgt (dank u, mama!), weet dat ik stapelzot ben van deze razendsnel rondtollende rots. Ik draag dan ook graag mijn steentje bij via cartoons met een boodschap en een webshop vol duurzame hebbedingen. En dat is geen gratuit verkoopspraatje; ik probeer oprecht mijn impact op onze aardse grondstoffen te beperken. Met mijn blik gericht op een schonere toekomst blijf ik zoeken naar ecologische alternatieven om mijn diensten en producten continue te verbeteren, van ‘verzinning’ tot verzending. In dit artikel geef ik graag een beetje meer uitleg bij de verantwoorde keuzes die ik reeds maakte:

GOTS, dat is stof tot nadenken.
Alle textielproducten die momenteel in de webshop verkocht worden zijn GOTS-gecertificeerd. Dat brengt een voordeel voor zowel de mens als voor de natuur. Zo is er bij deze materialen geen sprake van kinderarbeid, worden de regels van het minimumloon gerespecteerd en werkt iedereen in een veilige en hygiënische werkomgeving aan deze stoffen. Er is ook een veel lagere uitstoot van broeikasgassen bij het productieproces. Daarnaast worden er geen chemische pesticiden, schadelijke chemicaliën of kunstmest gebruikt bij het vervaardigen van de stoffen. Dat is goed voor het milieu, net als voor jezelf. Ten slotte bevatten de stoffen geen sporen van pinguïn (mopje).

Ik produceer lokaal.
De productie van mijn kleding gebeurt allemaal dicht bij huis. Ik probeer de impact op mijn ecologische voetafdruk te verminderen en bedruk mijn textiel in een Belgisch textieldrukbedrijf. Maar Floor, drukken verloopt toch niet vlekkeloos? Dat klopt! De oplossing? Watergedragen inkten die nauwelijks of geen oplosmiddelen bevatten.

Wat de sweaters betreft… Ons mama zag het niet langer zitten om al die sweaters te naaien. Daarom ben ik gaan aankloppen bij de buren. Nu wordt mijn sweatercollectie gemaakt door een kleinschalig moederdochterbedrijf uit Nederland. Geen nood, de dochter is 32 jaar; er is hier dus geen kinderarbeid te bespeuren.

Plasticvrij
Alle bestellingen in de webshop worden plasticvrij verpakt. De grotere textielbestellingen worden verpakt in composteerbare verpakkingen die binnen 90 (in de composthoop van ’t stad) of 180 (in je eigen composthoop) dagen composteren. Na het composteren fungeren de zakjes als voeding voor de bodem. Andere bestellingen worden verzonden in kartonnen dozen of enveloppen, waarbij ik er steeds voor zorg dat het volume van deze dozen zo klein mogelijk is. Hierdoor kan de post meerdere pakjes in één keer vervoeren, wat weer zorgt voor minder CO2-vervuiling!

Graspapier
Wat mijn papierkeuze betreft wil ik jullie zeker niet om de tuin leiden… Alle wenskaarten in de webshop worden gedrukt op graspapier. Dit is papier dat via restproductie gemaakt wordt uit afvalgras.

Gerecycleerde materialen
De stickers met mijn logo (die gratis geleverd worden bij elke bestelling) zijn PVC-vrij en zijn gemaakt van gerecycleerde materialen. Gooi mijn Floor ventje niet zomaar weg, maar zoek een leuk plekje uit… ik blijf graag even plakken.

Een blik op de toekomst:

De trend om ecologisch verantwoorde keuzes te maken binnen bedrijven is aan het groeien (gelukkig maar!), maar toch zijn deze paden tot op heden heel weinig bewandeld. Dit zorgt ervoor dat de milieuvriendelijke optie vaak ook de moeilijkste is. Zo zijn de producten en diensten meestal duurder en is er een veel kleiner aanbod. Dit zorgt vandaag nog voor enkele obstakels binnen mijn webshop, maar obstakels zijn er om te overwinnen! Op termijn wil ik een volledig groene website en daarmee bedoel ik niet enkel de kleur. Lees hieronder de dingen waarin ik mijn webshop nog wil verbeteren:

CO2-neutraal verzenden
Het meest vervuilende aan mijn webshop is momenteel de CO2-uitstoot van de post. De komende jaren wil ik op zoek gaan naar manieren waarop de verzendingen volledig CO2-neutraal uitgevoerd kunnen worden.

Groter aanbod in de webshop
Doordat ik uitsluitend kies voor biologische stoffen zit ik met een veel kleiner kleuren- en soortenaanbod. Als de webshop nog een beetje groeit heb ik de middelen om mijn eigen stoffen te produceren, waardoor het aanbod in de webshop dus groter, gevarieerder en unieker kan worden.

Nòg beter dan biologisch katoen
Er zijn stoffen die de natuur nòg minder belasten dan biologisch katoen. Hierbij denk ik aan bamboe, bioplastic, hennep, tencel en lyocell. Die stoffen hebben nog minder water nodig bij de productie en hebben dus een kleinere impact op de planeet. Om kleding uit deze stoffen betaalbaar te houden voor jullie moet ik deze stoffen in grote getalen aankopen, maar daarvoor heb ik momenteel nog niet genoeg middelen.

Dus kopen he, dan komen er nog veel leukere dingen!!!