Terug naar blog

Mijn wandelmenu: wat ik eet onderweg

Eten op het wandelpad. Het is een onderwerp waar ik regelmatig vragen over krijg, en dat is niet onbegrijpelijk: het onderwerp ‘eten’ is één van de grote prioriteiten in mijn hoofd tijdens het wandelen. Want zonder eten, geen wandeltocht. De zware bourgondiërs onder jullie moet ik helaas teleurstellen; luxueuze maaltijden met alles erop en eraan zijn niet haalbaar, tenzij je bereid bent om gigantisch veel gewicht mee te dragen. Denk maar eens aan het moment waarop je met volle tas boodschappen naar huis of je auto wandelt. Precies: eten is zwaar. Binnen mijn uitrusting is het het zwaarste onderdeel van de spullen die ik meeneem, dus elke mogelijkheid om gewicht te besparen op eten, grijp ik met beide handen. Door de jaren heen heb ik een vast eetritueel ontwikkeld, dat ik de laatste drie tochten heb gevolgd. Benieuwd? Hieronder deel ik graag mijn menu met je.

Een vuistregel bij het kiezen van voedsel voor wandelingen is dat je zoveel mogelijk calorieën moet binnenkrijgen met zo min mogelijk gewicht. Dus, ik waarschuw je alvast: mijn wandeldieet is niet bepaald het gezondste. Mijn redenering hierachter is dat ik dit compenseer met de fysieke activiteit tijdens mijn tochten. Deze eetgewoonten zijn dus niet iets wat ik in mijn dagelijks leven volg, maar ik heb gemerkt dat ik mezelf graag verwen onderweg, en dat doe ik dan ook voor mijn eigen gemoedsrust. Er zijn dus gezondere opties voor elke maaltijd (die ik vaak minder lekker vind), dus die kan je zeker overwegen. Ok, nu we dit hebben besproken, kan ik eraan beginnen. Welkom bij Restaurant Del Floros!

1.Ontbijt
Voor mijn ontbijt houd ik vast aan mijn Belgische eetgewoonten en ga ik voor havermoutpap. Thuis vul ik een grote plastic ziplock zak met havervlokken en een kleiner zakje met melkpoeder. Tijdens de wandeling kook ik ‘s ochtends wat water en meng ik er een paar scheppen havervlokken en melkpoeder doorheen. Klaar! Om de monotone smaak van havermoutpap te doorbreken (en om ervoor te zorgen dat ik genoeg eet ‘s ochtends), wissel ik enkele lepels havermout telkens af met chocolade. Dat kan bijvoorbeeld een reep Milkachocolade zijn, of gewoon een paar lepels Nutella rechtstreeks uit de pot. Nog één laatste tip: stoempen, stoempen, stoempen! Hoe steviger je ontbijt ‘s ochtends, hoe soepeler de wandeling die dag zal verlopen.

Voor degenen die geneigd zijn om het ontbijt over te slaan, wil ik nog een extra tip toevoegen: geef het ontbijt toch maar eens een kans als je aan het wandelen bent. Zelf zweerde ik tijdens mijn eerste tochten ook bij ‘gewoon een paar energierepen als ontbijt’, maar na één stevig ontbijt ‘s ochtends heb ik nooit meer omgekeken. De energieboost die je ervoor terugkrijgt, is precies wat je nodig hebt tijdens het wandelen, en je zult het echt voelen. Uiteraard is de keuze aan jou, maar probeer het eens uit en ontdek zelf of het ook voor jou een groot verschil maakt.

2. Middageten
Voor de lunch houd ik het liever eenvoudig en ga ik voor volkorencrackers met beleg. Meestal kies ik gewoon voor chocopasta (tip: neem een plastic potje met een goed sluitend deksel mee en vul het met chocopasta, zo hoef je geen glazen pot mee te sjouwen) of een stuk kaas. Het is misschien geen culinaire hoogstandje, maar het vult de maag wel!

3. Avondeten
Het avondeten is met stip op één het bourgondische hoogtepunt van de dag. Dan eet ik een gevriesdroogde maaltijd, die je kunt vinden in outdoorwinkels. Het enige wat je hoeft te doen is water koken, toevoegen aan het zakje, even wachten en voilà, je hebt een complete maaltijd. Van spaghetti bolognese tot chicken curry, tot goulash of een heerlijk runderstoofpotje, de keuzes zijn eindeloos. Momenteel zweer ik bij het merk RealTurmat, hoewel deze maaltijden soms wat aan de kleine kant zijn. Let daarom goed op het aantal calorieën dat op het zakje staat vermeld; dit geeft een indicatie van hoe vullend de maaltijd zal zijn! Op koudere dagen trakteer ik mezelf nog op een warme chocomelk na het avondmaal. Hiervoor gebruik ik Hotcemel; een poeder waarvoor je alleen warm water nodig hebt om chocomelk te maken. Tip als je voor dit merk gaat: verzamel het poeder uit de papieren zakjes en bewaar ze samen in een plastic zak. Op die manier voorkom je dat de zakjes scheuren. Ik spreek uit ervaring :).

4. Tussendoor
Tussendoor overleef ik op energierepen, energierepen en nog meer energierepen. Gemiddeld verslind ik er zo’n vier per dag. Ik plunder meestal gewoon het schap met energierepen in de outdoorwinkel en stel een assortiment samen van zoveel mogelijk verschillende smaken. Deze (relatief gezonde) repen combineer ik met een aantal wandelaars’ guilty pleasures: Snickers en Twixen. Niets zo zalig als een stevige Snickersreep tijdens het trotseren van de laatste hoogtemeters van een zware klim!

Als je onderweg met medewandelaars praat, zul je merken dat ieders wandelmenu anders is en dat iedereen zijn eigen voorkeuren heeft. Het kan dus even duren voordat je jouw ideale wandelmenu hebt samengesteld. Hopelijk kan het mijne je alvast een goede basis bieden en je hier en daar wat inspiratie geven. En nu, om af te sluiten, allemaal samen: HALLELUJAH voor restaurants die je onderweg tegenkomt!!!

Dikke zoen en veel wandelplezier

Laat je verder inspireren

Liften voor dummies: 11 tips

8 redenen waarom ik alleen wandel

Water zuiveren in de natuur: de opties