Terug naar blog

De 5 geboden van een toiletbezoek onderweg

wc-hokje buiten

Aha, wc-bezoeken… Een onderwerp dat veel vragen oproept wanneer ik vertel over mijn wandelavonturen. En heel terecht: trailorganisaties lieten in 2023 weten dat menselijke uitwerpselen en toiletpapier één van de grootste problemen zijn waar ze vandaag de dag mee te kampen hebben!
Er zijn best veel ongeschreven regels te koppelen aan ‘je gevoeg doen in de natuur’. Deze hebben voornamelijk te maken met ‘leave no trace’-principes, want zeg nu zelf: moesten we allemaal vrijuit drolletjes achterlaten op gemarkeerde wandelpaden, worden deze wandelpaden… Wel, niet meer zo aangenaam om over te wandelen.
Dus, voor eens en voor altijd: de 5 geboden van een toiletbezoek in de natuur!

1. Gij zult een put graven
Losse menselijke uitwerpselen zomaar op de grond zien liggen; dat is, zacht verwoord, allesbehalve smakelijk. Maar er zit meer achter: uitwerpselen dragen veel bacteriën met zich mee. Ook soorten waar dieren niet tegen kunnen. Je brengt dus letterlijk de plaatselijke fauna in gevaar door geen tijd te nemen om een klein gat te graven.
Graven maar, dus! Zorg dat het gat (dat in de grond, voor alle duidelijkheid) 15-20 cm diep is, en 10-15 cm breed, en dat je het, wanneer je verlost bent van je extra gewicht, weer zorgvuldig dicht maakt. Help hierna de natuur nog een handje door een stok te nemen, en even in je vers gegraven gat te ‘roeren’: hiermee versnel je het composteringsproces.

“Maar ik moest zo dringend, en had écht geen tijd om een gat te graven!”. Een veelvoorkomend en alombekend fenomeen is de instant kak die de trail soms met zich meebrengt. Keep in mind dat je ook altijd achteraf een gat kan graven :).

Er zijn schopjes op de markt die speciaal gemaakt zijn om mee te nemen tijdens een wandeling. Klein, en heel licht! Hier vind je mijn favoriet.

2. Gij zult geen waterwegen besmetten
Zorg dat je minstens 60 meter verwijderd bent van waterwegen. Door regen en de natuurlijke flow van grondwater, verspreiden bacteriën zich vrij snel. Op deze manier kunnen ze, indien je niet ver genoeg van water verwijderd bent, in beekjes en meren terechtkomen. Nefast voor de omgeving (en andere wandelaars), want die drinkt rechtstreeks uit deze waterwegen.

3. Gij zult in de zon verlost worden
De hitte van de zon helpt bij het composteringsproces. Help de natuur dus een handje door een zonnig plekje uit te kiezen. Dat is nog gezellig ook!

4. Gij zult geen toiletpapier rondstrooien
We hebben het hoogstwaarschijnlijk allemaal al eens gezien: propjes toiletpapier, als trosjes te vinden in struiken, bermen, en bossen. Niet zo fijn om naar te kijken, maar vooral weer een groot gevaar voor de plaatselijke fauna (want, allen in koor: zij zijn niet opgewassen tegen de bacteriën van menselijke uitwerpselen, remember?). Zorg dus dat je zo weinig mogelijk toiletpapier gebruikt, en dat je het altijd begraaft. Wil je nòg beter doen: neem je gebruikte toiletpapier dan mee.

Laat je niet ompraten door andere wandelaars, en verbrand je toiletpapier NIET! Dit kan uitmonden in een brand. Catastrofaal, dus.

waterstroom buiten

5. Gij zult geen menstruatieproducten achterlaten
Dit spreekt voor zich: tampons, maandverband, natte doekjes – ook al beweren ze biodegradable te zijn – composteren NIET in de natuur. Neem ze dus mee. Indien je een menstruatiecup gebruikt, leeg deze dan ook altijd in een putje in de grond.
Tip: gebruik het hersluitbare zakje van gevriesdroogde maaltijden als afvalzakje. Dit kan je mooi afsluiten, en op die manier zorgt het niet voor vieze geuren onderweg :).

Ziezo, nu weet je voor eens en voor altijd hoe je op een verantwoorde manier je gevoeg kan doen op het wandelpad (of welja, ernaast, eerder)! Voel je vrij deze tips te delen met wandelaars die je onderweg tegenkomt, want uit eigen ervaring heb ik gemerkt dat nog niet veel mensen deze ongeschreven regels kennen. Op naar kakvrije wandelpaden!

Laat je verder inspireren

Liften voor dummies: 11 tips

Mijn wandelmenu: wat ik eet onderweg

8 redenen waarom ik alleen wandel