Terug naar blog

Mijn 10 luxury items op de trail

Wie ‘langeafstandswandelen’ denkt, denkt ‘niet luxueus reizen’. Laat ik daar geen doekjes om winden; deze manier van reizen is inderdaad niet luxueus. Toch heb ik, doorheen de jaren dat ik deze reizen maak, gemerkt dat iedere wandelaar z’n persoonlijke luxe met zich meedraagt. Dit uit zich in de vorm van ‘luxury items’: spullen die niet essentieel zijn om te overleven, maar die de wandelervaring wel iets aangenamer maken.

Iedere wandelaar is anders, dus iedereen draagt z’n eigen selectie van luxury items met zich mee. Zo ben ik ooit iemand tegengekomen die steevast een kilogram Snickers met zich meedroeg, omdat die daar zo van genoot. Of een groepje vrienden die een degelijke muziekbox met zich meedroegen, om ’s avonds en ’s ochtends wat sfeer te hebben in de hutten (ik hoor jullie al kreunen dat dat vervelend is voor andere wandelaars, maar maak je geen zorgen: ze waren er uiterst respectvol mee).

Doorheen de jaren heeft mijn persoonlijke lijstje van luxury items langzaam maar zeker vorm gekregen. Op een doorsnee langeafstandswandeling draag ik tegenwoordig doorgaans tien luxury items met me mee. Voor de nieuwsgierigen: ja hoor, ik deel ze hier!

overzicht e-reader, dagboek, Aeropress en koffiemolen
  1. E-reader + dagboek

Aan het begin van mijn wandelavonturen investeerde ik in een waterdichte e-reader, die ik vol goede voornemens meenam op pad. Alleen: toen ik effectief in het wandelavontuur zat, merkte ik dat ik zelden zin en/of tijd had om mijn e-reader erbij te nemen. Ik was meer bezig met het plannen van de tocht, het herberekenen van mijn voedselvoorraad, en was als newbie overenthousiast, wat resulteerde in wandeldagen van 8 uur ’s ochtends tot 20 uur ’s avonds. Of ik was aan aan het wandelen, óf ik was aan het slapen, en had in geen opzicht tijd om mijn e-reader boven te halen. Ik besloot hem uit mijn uitrusting te schrappen, en deed enkele wandelingen zonder.

Vandaag de dag ben ik iets meer ervaren als wandelaar. Ik hoef niet meer zoveel tijd te besteden aan het plannen van de komende dagen, ben iets minder fanatiek geworden in de lengte van mijn wandeldagen, en heb daardoor ’s ochtends en ’s avonds wat tijd over in mijn tent. En wat is het héérlijk om me dan te verdiepen in een goed boek!

Aangezien ik overdag veel tijd heb om te denken, betrap ik me er vaak op dat ik aan het fantaseren ben over het verhaal, waardoor ik het verhaal op een veel dieper niveau beleef dan wanneer ik het in België zou lezen. Dus: als je een specifiek boek in gedachten hebt waar je diep in wil duiken: dit is de ideale gelegenheid.

Naast een e-reader neem ik ook steeds een dun, leeg schriftje mee. Dit gebruik ik als dagboek, om ’s avonds gedachten in op te schrijven. Het wandelpad zet me vaak aan het denken over mijn dagelijkse leven, en om niet vast te lopen in deze gedachten helpt het me om ze ’s avonds op te schrijven. Zo kom ik ’s avonds tot nieuwe inzichten, kan ik die verwerken in m’n slaap, en kan ik de volgende dag een nieuwe stap zetten op dit denkpad.

Mijn e-reader vind je hier.

2. Koffiegrinder + Aeropress
Wie me volgt op Youtube, heeft afgelopen zomer misschien wel een filmpje met mijn koffiebereidingsmethode gezien. Daarin leg ik uit hoe ik, als voormalig barista, koffie maak op het wandelpad. Hiervoor draag ik een Aeropress en koffiemolen met me mee, zodat ik ’s ochtends van mijn eigen koffiemomentje kan genieten.

De koffiemolen vind je hier, de Aeropress hier, en hoe ik de Aeropress precies gebruik, zie je hier.

3. Emiel
Emiel, mijn ijsbeerknuffel en trouwe metgezel, is inmiddels een echte pionier geworden als het op wandelen aankomt. Ik kreeg hem cadeau toen ik ongeveer zes jaar oud was, en hij past perfect in het schouderzakje van mijn rugzak. Tijdens het wandelen dient hij als spreekbuis, mental support, én… hij is een geweldige gespreksstarter met medewandelaars!

4. Sandalen
Niets zo vervelend als een hele dag wandelen in niet-ademende schoenen, om ze vervolgens ’s avonds rond je tent of bij een hut weer aan te moeten trekken. Ze zijn zwaar, mogelijk zelfs nat, en aangezien je voeten ’s avonds opzwellen, kan het een pijnlijke ervaring zijn om je wandelschoenen opnieuw aan te trekken.
Om mezelf deze handeling te besparen, draag ik lichte watersandalen met me mee. Op die manier krijgen mijn voeten wat frisse lucht, kunnen mijn wandelschoenen goed drogen, en hoef ik die zware betonblokken ’s avonds en ’s nachts niet opnieuw aan te doen.
Ook handig: ik koos voor watersandalen die ik kan gebruiken als ik onderweg een duik wil nemen in een bergmeer. Beschermde voeten zijn geen overbodige luxe, vooral in een periode waarin ze het meest kostbare deel van je lichaam zijn!

Mijn sandalen vind je hier.

5. Nuud deodorant
Een recente ontdekking en voortaan een heilige graal tijdens het langeafstandwandelen: Nuud Deodorant. Deze natuurlijke deodorant zit in een kleine tube en hoef je maar één keer om de paar dagen te gebruiken. Hij zorgt ervoor dat je nog steeds zweet, maar dat de bacteriën in je zweet (die voor vieze luchtjes zorgen) gedood worden. Dit alles op een manier die goed is voor je lichaam, dus het is voor zowel de mensen om je heen als voor jezelf een win-win situatie.
Ik gebruik hem ook in mijn dagelijks leven, en kan niet anders zeggen dan dat dit een wondermiddeltje is.

Nuud deodorant vind je hier.

6. Zitmatje
Een item dat ik voor verschillende doeleinden gebruik tijdens mijn tochten: mijn zitmatje. Ik bewaar het aan de buitenkant van mijn rugzak, zodat ik er tijdens pauzes gemakkelijk bij kan. Op die manier heb ik altijd een zacht, droog plekje om op te zitten terwijl ik even op adem kom. Mijn zitvlak is me dankbaar :).
Naast deze initiële functie gebruik ik het ook als nachttafeltje (zodat mijn camera, telefoon en powerbank niet op de koude grond liggen; dan gaan de batterijen namelijk sneller plat). Op winderige dagen dient het ook als windscherm voor mijn kookvuurtje. Multi-inzetbaar, dus!

Mijn zitmatje vind je hier.

7. Garmin Inreach Mini
Een luxury item waarover gediscussieerd kan worden of het überhaupt een luxury item is: een GPS met noodfunctie. Aangezien niet elke wandelaar dit item meeneemt en je het in principe ook niet nodig hebt om te overleven, belandt het toch in deze lijst.
Ik wandel alleen en ga de laatste tijd steeds vaker op zoek naar wandelpaden waar minder medewandelaars te vinden zijn. In dat geval is het verstandig op het ergste voorbereid te zijn.
Met dit toestel kan ik op elke plek (ook waar er geen telefoonverbinding is) de hulpdiensten contacteren indien er zich een catastrofe zou afspelen. Ook handig: het geeft me een klein corrigerend biepje wanneer ik van de route afwijk, en het stelt mijn familie en vrienden in staat om live mee te volgen op een online kaart. Zo zijn mijn ouders gerust, en ik ook!

De Garmin Inreach Mini vind je hier.

8. Camera + microfoon + statief
Aangezien ik mijn wandelavonturen graag vastleg op beeld, draag ik een camera en statief met me mee. En omdat ik kwalitatief geluid bij die beelden belangrijk vind, monteer ik een microfoon op mijn camera. Samen goed voor een heuse setup: ik gebruik een Sony A6400 om te filmen, een Røde microfoon voor geluid, en een Rollei tripod als statief.
Een extra tip voor zij die willen filmen: vergeet niet genoeg geheugenkaartjes mee te nemen (ik spreek, helaas, uit ervaring).

Hier vind je mijn camera, microfoon en statief.

9. Handdoek
Soms neem ik hem mee, soms niet, maar de laatste tijd vaker wel dan niet: een handdoekje. Op zich niet essentieel, want een douche is zowaar een fata morgana op het wandelpad. Als ik er toch één tegenkom, kan ik mijn sneldrogende wandel-T-shirt gebruiken als handdoek.
Toch waardeer ik de luxe van een handdoekje, en onderweg kan ik het nog voor andere doeleinden gebruiken. Zo gebruik ik het om condensatie van mijn tentzeil te vegen in de nacht/ochtend, of om mijn kookpotje af te drogen, en om de vloer van mijn tent op te drogen als die ’s avonds bij het opzetten nat blijkt te zijn.

Mijn wandelhanddoekje vind je hier.

10. Donzen voetslaapzakjes
Ik ben een koukleum. Altijd al geweest, en hoogstwaarschijnlijk zal dat altijd zo blijven. Niet zo fijn wanneer ik ga wandelen in koudere gebieden, want dan lijden mijn handen en voeten vaak het meest. Om mijn voeten wat extra warmte te geven tijdens koude nachten, draag ik voetslaapzakjes met me mee. Dit zijn mini-slaapzakjes in de vorm van voeten die ik als extra laagje in mijn slaapzak kan aandoen. Blije voeten, en dus ook: een blije Floor!

Mijn voetslaapzakjes vind je hier.

Dikke pluim voor jou! In een tijd van korte aandachtsspannes heb je het helemaal volgehouden tot het einde van dit artikel. Waarschijnlijk zal deze lijst in de loop der jaren evolueren. Misschien beslis ik op een gegeven moment toch geen sandalen meer mee te dragen, maar geef ik de voorkeur aan wat schilderspullen. Wandelen is een persoonlijke ervaring, wat automatisch betekent dat je wandelgewoonten veranderen naarmate je zelf verandert. En da’s leuk, want dat houdt het spannend!

Veel inpakplezier en dikke zoen

Laat je verder inspireren

Liften voor dummies: 11 tips

Mijn wandelmenu: wat ik eet onderweg

8 redenen waarom ik alleen wandel