Terug naar blog

Etiquette op het wandelpad

Bij het horen van ‘etiquette’ denken we vaak aan situaties zoals een ‘verfijnd diner bij kaarslicht’, ‘Megan en Harry op visite bij de Queen’, of ‘exclusieve recepties waar oesters en champagne geserveerd worden’. Maar wist je dat zelfs op het wandelpad, waar veel van de traditionele etiquetteregels niet van toepassing zijn, ongeschreven beleefdheidsregels gelden?
Deze regels zijn ‘ongeschreven’ omdat je uiteraard geen boete krijgt als je ze niet naleeft, maar ze dragen wel bij aan een plezierige sfeer op de wandelpaden, waardoor de hele ervaring net iets aangenamer wordt. Ze zijn vaak universeel: zodra je ze leert, zul je merken dat wandelaars uit verschillende delen van de wereld deze regels ook volgen. Benieuwd hoe je deel kunt uitmaken van de groep hoffelijke wandelaars? Hier gaan we!

1.Leer de voorrangsregels
Hoewel er misschien geen verkeersborden op wandelpaden staan, bestaan er zeker ongeschreven voorrangsregels. Twee belangrijke vuistregels zijn:
Klimmers > dalers. Wandelaars die bergopwaarts gaan, hebben voorrang op degenen die bergafwaarts gaan. Dit komt doordat klimmen vermoeiender is en je geen momentum wilt verliezen tijdens het stijgen. Maak dus ruimte voor klimmers wanneer je zelf aan het dalen bent en er wandelaars uit de tegenovergestelde richting komen.
Paarden > wandelaars > fietsers. Paarden hebben voorrang boven wandelaars, en wandelaars hebben dan weer voorrang boven fietsers. Zorg ervoor dat je altijd op tijd opzij gaat wanneer je voorrang moet verlenen aan anderen.

2. Groet andere wandelaars
Je bent er vast wel bekend mee: terwijl je door de stad loopt, vermijdt iedereen oogcontact, maar zodra je je in de natuur bevindt, groet iedereen elkaar bij het passeren. Het is een ongeschreven regel om andere wandelaars te begroeten wanneer je elkaar tegenkomt op het pad. Maak je geen zorgen: een eenvoudig ‘goedemorgen!’ in de lokale taal is voldoende, je hoeft zeker geen uitgebreid gesprek aan te knopen met elke wandelaar die je tegenkomt.

3. Blijf op het wandelpad
Het is verleidelijk om van het pad af te wijken op zoek naar verborgen parels, dat geef ik eerlijk toe. Zelf heb ik me hier meermaals schuldig aan gemaakt voordat ik me bewust werd van deze regel. Waarschijnlijk ben je je er niet zo van bewust, maar door van de paden af te wijken doe je de natuur geen plezier. Zonder het te beseffen, veroorzaak je schade aan verschillende soorten dieren en planten rondom het wandelpad, waardoor het ecosysteem in gevaar komt. Het veroorzaakt onnodige stress voor de natuur. Blijf daarom gewoon op het pad en verken de omgeving met respect voor de natuur.

4. Beperk je decibels tot een minimum
We kennen het waarschijnlijk allemaal wel: tijdens het wandelen hoor je een luide echo van elektronische muziek in een vallei, afkomstig van wandelaars die honderden meters achter je lopen. Of je probeert ‘s avonds vredig in slaap te vallen na een vermoeiende dag wandelen, maar wordt wakker gehouden door medewandelaars die luidruchtig rond het kampvuur praten. Zoals mijn vader altijd zegt: not done. Respecteer je medewandelaars (en bovenal de dieren in de nabije omgeving) en houd het volume tot een minimum beperkt. Gebruik dus geen muziekbox, maar een koptelefoon. Leef mee met het ritme van de zon en call it a day wanneer het donker wordt. Je medewandelaars, de omgeving en je eigen lichaam zullen je dankbaar zijn!

5. Trek er niet op uit onder ongunstige omstandigheden
“Wat heeft dit nu met etiquette te maken?”, hoor ik je al vragen. Nou, wanneer je besluit om eropuit te gaan terwijl de weersomstandigheden niet goed zijn, breng je niet alleen jezelf in gevaar, maar ook het reddingsteam dat je mogelijk moet komen redden. Wees dus verstandig en vertrek niet wanneer de weersvoorspelling aangeeft dat er storm op komst is. Een onweersbui mag dan wellicht niet veel voorstellen in de stad, maar kan meedogenloos zijn in de bergen.

6. Hou je hond aan de lijn
Een hond kan een geweldige metgezel zijn tijdens een wandeling, maar hoe lief ze ook zijn, een ongeluk zit in een klein hoekje. Lokale dieren kunnen geïntimideerd raken door je hond en andere wandelaars kunnen gedrag vertonen dat je hond niet gewend is. Je weet nooit hoe je hond of anderen zullen reageren onder bepaalde omstandigheden. Daarom is het altijd verstandig om je hond aan de lijn te houden. Voorkomen is beter dan genezen!

7. Laat geen sporen achter (aka: “Leave No Trace”)
Een uitgebreid artikel over de precieze principes van ‘leave no trace’ komt nog, maar de algemene regel is eenvoudig: “verlaat de natuur zoals je haar gevonden hebt”. Laat dus geen afval achter, graaf je behoeften in, breek geen takken af om vuur te maken, pluk geen bloemen… Als een actie de natuur permanent verandert, voer die actie dan niet uit.

Ziezo. Als alles goed zit, zit er nu een volleerd, uiterst hoffelijke wandelaar aan de andere kant van deze internetverbinding. Hoera, welkom bij de club! Dankjewel om rekening te houden met je omgeving tijdens het wandelen. Maar: vergeet bovenal niet te genieten van de wandeling en de gemeenschap die het pad met zich meebrengt. Zoals je misschien al hebt ervaren, is die goud waard!
Veel wandelplezier en dikke zoen

Laat je verder inspireren

Liften voor dummies: 11 tips

Mijn wandelmenu: wat ik eet onderweg

8 redenen waarom ik alleen wandel