Terug naar blog

Mijn eerste stappen op de trail – een introductie!

Wankele relatie
De zomermaanden van 2017 waren niet zo gemakkelijk voor mij. Een heftige gebeurtenis in mijn toenmalige relatie gooide mijn hele ‘zijn’ overhoop, en was de start van een kettingreactie waarbij ik langzaam maar zeker elke zekerheid in mijn leven in vraag begon te stellen. Ik sliep weer alleen, en dat leidde tot diep in de nacht scrollen door sociale media. Ook op Facebook scrollde ik door groepen over reizen en backpacken. Daar stelde een jonge vrouw een vraag over de ‘West Highland Way’; een meerdaagse wandeling waar ik tot dan toe nog nooit van gehoord had (laat staan van het concept ‘meerdaagse wandelingen’). Maar het feit dat een jonge vrouw dit postte, plantte het zaadje in mijn hoofd dat ik dit ook alleen zou kunnen doen… En hoe meer ik erover opzocht, hoe groter mijn vastberadenheid werd: dit wou ik doen.

Pubers op campings
Sinds mijn ouders gescheiden zijn op mijn elfde, maakten we – dat zijn: mijn broer, mijn zus en ik – met mijn vader jaarlijks een reis naar een land in Europa. Daar reden we heen met de auto, en om kosten te besparen, sliepen we in een tent. Zo trokken we gedurende twee weken van de ene camping naar de andere. Die tent zorgde in het begin voor wat frictie: drie pubers en een tent, je kan je er iets bij voorstellen. Maar na enkele keren op- en afbreken, waren we zo goed op elkaar ingespeeld dat we onze kampeerplek in no time konden opstellen.
Terugdenkend aan deze reizen, en de (gelimiteerde, doch fundamentele) kampeerervaring die ik daar had opgedaan, dacht ik dat ik het wel zou redden in die heuvels van Schotland.

Wat volgde, was een reis die zich in twee compleet tegenovergestelde dimensies afspeelde. Enerzijds was alles nieuw, en verliepen de dingen nog wat stroef. Ik worstelde met het regenweer, de midges, heimwee, natte voeten, verkeerd lopen, en de uitzichtloosheid van zo’n lange tocht. Anderzijds stond er diep vanbinnen een nieuwe Floor op; iemand die de koe bij de horens vastpakte, die de dingen regelde, die mede-hikers aansprak, die comfortabel leerde zijn in haar eigen aanwezigheid. Ik stond er alleen voor, en dat vertaalde zich in zowel angst als moed.

‘Kleine Floor’ op de luchthaven in 2017
‘Grote Floor’, afgelopen zomer in Schotland

Laat je verder inspireren

Liften voor dummies: 11 tips

Mijn wandelmenu: wat ik eet onderweg

8 redenen waarom ik alleen wandel